اشکان بروج از راهنمایان گردشگری کشور به خبرنگار مهر گفت: ۸۰ درصد کل صنعت گردشگری ایران در حال حاضر خوابیده و تنها جایی که در این چرخه گردشگری فعالیت میکند، شرکتهای هواپیمایی و حمل و نقل است. چون بسیاری از مناطق گردشگری تعطیل شده است. راهنماهای گردشگری برای آژانسهای مسافرتی که تعطیل شدهاند کار میکردند بسیاری از این آژانسها اکنون یا تعدیل نیرو کردهاند و یا حداقل تا ۳ ماه آینده بسته شدهاند و یا ممکن است در آینده تعطیل شوند. بنابراین هیچ فعالیت گردشگری انجام نمیشود که به واسطه آن راهنما هم مشغول باشد.
بروج بیان کرد: پس از پایان بحران کرونا که من از آن به پساکرونا یاد میکنم، ممکن است شاهد حجم زیادی از سفر در میان مردم باشیم. همه میخواهند بعد از این مدت به سفر بروند که میتواند خطرناک هم باشد و آن را به یک سونامی تبدیل کند و شاید حتی نتوان جلوی آن را گرفت. البته اگر در خوشبینانه ترین حالت تا خرداد ماه این ویروس کامل از بین برود ولی باز هم باید یک دورهای را برای از بین رفتن کامل آن اختصاص داد. عملاً تا شهریور ماه نمیتوان کاری کرد. از طرفی شاید در تابستان بچهها به مدرسه و دانشگاه بروند چون آموزش و پرورش اعلام کرده که دوران تحصیل افزایش مییابد. پس از آن هم ماه مهر میرسد. میماند فصل پاییز و زمستان. البته تا مدتها کشورهای دیگر مرزهایشان را به روی ایرانیان بسته نگه میدارند. بنابراین مردم به سفر داخلی بیشتر میروند تا سفر خارجی.
وی گفت: اگر زودتر این ویروس مهار شود، مدارس کمی دیرتر باز شود و مردم بتوانند سفر داخلی بروند تازه آن وقت باز هم خیلی از بخشهای گردشگری نمیتوانند فعالیت کنند. چون مردم به سمت سفرهای خانوادگی روی میآورند آنها همچنان اگر سفری هم انجام دهند یا با خانواده خود و خودروی شخصی میروند و یا به دیدن اقوام و ویلاهایشان خواهند رفت. بنابراین تا مدتها به سفر گروهی نمیروند. یا ممکن است در بسیاری از مراکز اقامتی که نمیدانند چقدر مسائل بهداشتی را رعایت خواهد کرد، اقامت نداشته باشند. ماتلاش کردیم مسافران چادر نشین را به سمت مراکز اقامتی و بوم گردیها سوق داده و یاد بدهیم که از جامعه محلی مایحتاج شأن را تأمین کنند اما در دوران بعد از کرونا دوباره برمی گردیم به همان حالتی که مسافر وسایل خوراکش را هم با خودش میبرد چون به هر جایی اعتماد نمیکند که مسائل بهداشتی را رعایت کرده باشد.
این مدرس صنعت گردشگری درباره خانه نشینی راهنمایان گردشگری نیز در این دوران که همه سفرها تعطیل شده است بیان کرد: راهنمایان گردشگری اکنون باید بتوانند مهارت آموزی کنند چون عملاً تا ۹ ماه آینده کاری نیست که انجام دهند. آنها باید بتوانند زبان خارجی خود را تقویت کرده، وبلاگ شأن را به روز کنند و یا به تولید محتوا بپردازند و یا در یک حوزه دیگر مهارت کسب کنند. ضمن اینکه این شرایط ثابت کرد نباید راهنمای گردشگری تنها راه امرار معاش افراد باشد چون ممکن است با بحرانی مانند کرونا امرار معاش آنها قطع شود. بنابراین در این مدت راهنمایان گردشگری مجبورند از جیب هزینه زندگی شأن را بپردازند. دولت باید بتواند به آژانسها و افراد فعال در این حوزه کمک کند و بودجهای اختصاص دهد. چون گردشگری در رأس هرم تخریب اقتصاد ناشی از کرونا قرار دارد. مراکز اقامتی نیز وضعیت خوبی ندارند آنها مدتها مرکز خود را تجهیز کردهاند تا در عید مسافر داشته باشند اما اکنون نمیتوانند مسافر بگیرند.
این راهنمای گردشگری گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی و حساسیتهای بهداشتی در میان مردم پررنگتر از قبل خواهد شد. مردم در طول سفر همچنان باز هم نگران این ویروس خواهند بود. تا مدتها ارائه کنندگان خدمات گردشگری باید حواسشان باشد که این پروتکلها را رعایت کنند. هتلها نیز پس از کرونا به سرعت مسافر نخواهند داشت اعلام شده که برخی از آنها میتوانند میزبان بیماران در دوره نقاهت باشند مردم زمانی که متوجه میشوند هتلی میزبان بیماران بوده خیلی سخت به آن اعتماد میکنند تا دوباره در آن اقامت داشته باشند. هر چند که درباره گذراندن دوره نقاهت بیماران هم هنوز تصمیمات به درستی بیان نشده که به چه شکل اجرایی خواهد شد.
بروج گفت: دغدغه سفر کردن همیشه با اهالی سفر همراه بوده است و حالا که مجبور هستیم به دلیل شیوع ویروس کرونا مدتی را در خانه سپری کنیم کارهای انجام نداده بسیاری وجود دارد که در این روزها میتوان به آنها پرداخت. یکی از این کارها انجام دادن فعالیتهایی است که همیشه به دلیل نداشتن زمان آنها را نگه داشته بودیم تا فرصت انجامش فرا برسد حالا این فرصت به وجود آمده است. از طرفی اهالی سفر همیشه عکس و فیلمهای زیادی از سفرهایشان دارند. در این مدت میتوان یک بار آنها را بررسی و مرتب کرد. از طرفی خاطرات سفر مرور میشود. این مرور خاطرات همیشه لذت بخش بوده و چه بسا میتوان با دیدن تصاویر سفرهای قبلی برنامه ریزی انجام داد تا پس از مهار ویروس کرونا یک بار دیگر به آن مقاصد سفر کنیم. یا اینکه میتوان با حذف فایلها و تصاویر زائد بخشی از حجم فایلهای ذخیره شده مان را کم کنیم. همین اقدام وقت زیادی از افراد میگیرد. فعالیتی که کمتر فرصت آن پیش میآید.
وی با بیان اینکه شبکههای مجازی مانند اینستاگرام محل مناسبی برای نوشتن سفرنامه نیستند گفت: در واقع افراد در اینستاگرام، لحظه نگاری میکنند و اگر کسی بخواهد به اطلاعات سفر دست پیدا کند این اطلاعات عمر زیادی در چنین شبکهها نخواهند داشت تا آنها را بیابند. چه بهتر است که اگر میخواهیم درباره سفر تولید محتوا داشته باشیم آن را به فضایی که راحت تر میتوان به آن مطالب دسترسی داشت منتقل کنیم مانند وبلاگ و یا سایت. فرصت قرنطینه خانگی این امکان را به افراد میدهد تا بتوانند به تولید محتوا درباره سفرهایشان بپردازند و یا وبلاگ و سایت خود را طراحی، به روز رسانی و ایجاد کنند.
نظر شما